Media-event in de bibliotheken Oss, Veghel en Uden


Van 23 t/m 30 november 2012 vindt de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid plaats waarin aandacht wordt besteed aan het belang van mediawijsheid en nieuwe digitale ontwikkelingen. Als ‘Huis van mediawijsheid’ organiseren de bibliotheken Oss, Veghel en Uden tijdens de Week van de Mediawijsheid een media-event op maandag 26 november, dinsdag 27 november en woensdag 28 november om belangstellenden ‘mediawijzer’ te maken.

Bibliotheken en media horen bij elkaar. Zij zijn van oudsher de vrije toegangspoort tot
betrouwbare informatie in de breedste zin van het woord. Naast het toegankelijk maken en beschikbaar stellen van media heeft de Bibliotheek ook een taak in het leren omgaan met media. Met andere woorden: het publiek ‘mediawijs’ maken. Mediawijs ben je als je weet waar, welke en hoe je media kunt gebruiken. Daarnaast moet je in staat zijn de juiste keuze te maken in de gevonden informatie, en nog belangrijker, weten wanneer informatie wel of niet betrouwbaar is.

De bibliotheken Oss, Veghel en Uden organiseren daarom samen met de Social Media
Clubs 0412 en 0413 een media-event. In elke bibliotheek zijn op drie verschillende
dagen drie verschillende lezingen en/of workshops te volgen. Dit om belangstellenden de mogelijkheid te bieden meerdere lezingen en/of workshops bij te wonen.
Het programma is als volgt:

Maandag 26 november 2012 – Bibliotheek Oss

1. Twitter voor beginners – Paulus Veltman
Half Nederland twittert over Boer Zoekt Vrouw. Maar hoe werkt dat en waarom is het leuk? In deze lezing laat internetexpert Paulus Veltman zien hoe Twitter in elkaar zit en wat je er allemaal mee kunt doen. Het wordt een levendig en interactief verhaal, met veel praktische voorbeelden en tips. Ontdek waarom Twitter zo bijzonder is en ga thuis meteen zelf aan de slag met de gratis handleiding die Paulus al jaren publiceert.
De lezing is ook interessant voor mensen die al twitteren.

2. Facebook voor beginners – Patrick Meulesteen (SMC0413)
Facebook is een populair en snel groeiend sociaal netwerk. Deze lezing geeft antwoord op de volgende vragen: hoe kan ik berichten plaatsen, vrienden maken, foto’s en filmpjes delen, groepen en pagina’s volgen op Facebook? En hoe zit het nu met de privacy-instellingen van Facebook?

3. Pinterest – Alwin Zandvoort
Pinterest: het nieuwe sociale netwerk waar iedereen het over heeft is een visueel online
prikbord, waarop afbeeldingen en video’s geprikt kunnen worden oftewel ‘pinnen’. Net als op Twitter kun je pinners volgen, maar je kunt ook prikborden van personen volgen. Voor wie meer wil weten over dit nieuwe sociale netwerk is deze lezing zeker interessant.

Dinsdag 27 november 2012 – Bibliotheek Veghel

1. Handige apps voor de iPad – Jan de Waal (digitale bibliothecaris)
Iedere maand verschijnen er 8000 nieuwe apps voor de iPad; veel Engelstalige maar ook genoeg Nederlandstalige. In deze workshop leer je hoe je handig nieuwe apps zoekt. De 15 belangrijkste apps komen voorbij en 10 verrassende onbekende apps. Geen iPad-cursus dus, maar wel de mogelijkheid om meer uit je iPad te halen.

2. Facebook voor gevorderden – Patrick Meulesteen (SMC0413)
Facebook is een populair en snel groeiend sociaal netwerk. Deze presentatie geeft
antwoord op de volgende vragen: hoe zit het nu met de privacy-instellingen van Facebook? Waarom een actieve bedrijfspagina op Facebook? Hoe kun je de statistieken bekijken van je bedrijfspagina? Hoe kan ik een Facebook-url vastleggen, beheerders toevoegen en apps installeren?

3. Twitter voor gevorderden – Joost van Beek (SMC0413)
Wat Twitter is en hoe de basis werkt, weten we nu wel. Maar wat is er nog meer mogelijk met deze social networksite? Hoe werken de instellingen en de user interface? Wat is er mogelijk met lists en trends? Hoe gebruik je tooling en wat zijn de beste apps? Kortom: alle do’s en dont’s van Twitter.

Woensdag 28 november 2012 – Bibliotheek Uden

1. E-books – Jan de Waal (digitale bibliothecaris)
Welke e-reader moet je aanschaffen om digitale boeken te kunnen lezen? Of kies je ervoor e-books te lezen op je iPad of tablet? Waar koop of leen je e-books en wat zijn de gevaren van illegaal downloaden? En welke prijs betaal je voor een boek? Jan de Waal vertelt over de toekomst van het e-book. Hij legt ook uit waarom bibliotheken nog in beperkte mate e-books uitlenen.

2. QR-codes (Jeroen Steeman en Ben van Sas)
QR codes zijn de inmiddels voor velen bekende scancodes die we op veel plekken
tegenkomen. QR staat voor Quick Response. Met het scannen van de code komt informatie vrij, tekst, beeld en geluid. QR codes bieden veel mogelijkheden, zowel voor persoonlijke presentatie als bedrijfsmatig. Hoe werkt het? Waar kun je QR codes voor gebruiken?

3. Social media zakelijk inzetten – Patrick Meulesteen (SMC0413)
Waarvoor dienen social media en wat kun je ermee als ondernemer? Hoe maak ik een social media-strategie? En hoe kan ik het resultaat meten? Tips om de verschillende social media (Twitter, Facebook, LinkedIn, Yammer en bloggen) op de juiste manier toe te passen.

Elke lezing/workshop wordt twee keer gegeven op een avond, zodat u twee verschillende workshops kunt volgen in de betreffende bibliotheek. De eerste ronde is van 20.00 – 21.00 uur, de tweede ronde is van 21.15 – 22.15 uur. Toegang: € 2,50 voor bibliotheekleden en € 5 voor niet-leden. Aanmelden voor de workshops in de bibliotheek Oss kan via mediaeventoss@bibliotheekmaasland.nl;
voor de lezingen in de bibliotheek Veghel via mediaeventveghel@bibliotheekmaasland.nl en voor de lezingen in de bibliotheek Uden via mediaeventuden@bibliotheekmaasland.nl. Bij aanmelding graag uw naam, telefoonnummer en eventueel lidmaatschapsnummer van de bibliotheek vermelden en voor welke lezing u zich inschrijft en op welk tijdstip. U kunt zich ook in betreffende bibliotheek inschrijven of u telefonisch aanmelden. Voor meer informatie zie www.bibliotheekmaasland.nlwww.bibliotheekveghel.nl en www.obuden.nl.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.