Onderwijs


Social media zijn zo langzamerhand niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Vrijwel iedereen heeft wel een account op hyves, twitter of linked-in of in ieder geval een van deze sites bezocht. Voor volwassenen zijn social media vaak nog even wennen. Voor jongeren daarentegen zijn ze niet meer weg te denken uit hun sociale leven. Daarin schuilt direct een gevaar. Jongeren groeien op met social media, maar worden niet of nauwelijks op de gevaren en mogelijkheden gewezen. Reden voor Patrick Meulesteen om vanuit het BIC een speciale training te ontwikkelen om middelbare scholieren en medewerkers van Ricoh te informeren over het gebruik en de voordelen van social media in het onderwijs.

Op vrijdag 15 april was Patrick uitgenodigd op het Strabrecht College te Geldrop om zijn presentatie over social media, als pilot, te houden voor dertig leerlingen uit een brugklas havo. Tijdens deze presentatie startte Patrick met een uitleg over wat Ricoh is en waarom Ricoh het correct gebruik van social media stimuleert bij medewerkers en leerlingen. Als organisatie en ervaringsdeskundige wil Ricoh leerlingen en docenten de gevaren van een onjuist gebruik van social media bijbrengen. Leerlingen reageerden enthousiast op de presentatie. Op maandag 18 april kwam Patrick voor de tweede keer naar het Strabrecht College om dezelfde presentatie te houden voor leerlingen uit zes tweede klassen vmbo-t die een project over social media hadden. Wederom waren de reacties enthousiast.

Patrick zelf zegt hierover: “Het was voor mij een bijzondere ervaring om social media training te geven aan de leerlingen. Terwijl wij de keuze hebben om social media privé of zakelijk te gebruiken, is deze keuze voor de leerlingen niet te maken. Ze beginnen privé en dit zal ze als ze er niet goed mee omgaan hun leven lang blijven achtervolgen. Het bewust maken hiervan kan een positieve invloed hebben, hoe ze social media beter kunnen gebruiken. Leerlingen krijgen uitleg over hoe ze op social media vragen kunnen stellen, kennis kunnen delen of informatie kunnen verzamelen voor een spreekbeurt of project. Ik laat ze zien hoe ze dit kunnen toepassen. Boodschap is dat het aantal vrienden of followers niet belangrijk is, maar wel wie het zijn.”

Tijdens de les mochten leerlingen hun mening erover geven op twitter. Hierop kwamen de volgende reacties:

 

Ook de docenten waren erg enthousiast. Zelfs voor hen was het leerzaam.

Onderwerpen die aan bod komen in de presentatie, zijn:
Hyves, Facebook, Twitter, Linkedin, Foursquare, het gevaar, de voordelen, online reputatie en de toekomst.

Referenties
Cosmo Academy Koning Willem 1 College s’ Hertogenbosch.
Cosmo Academy ROC Nova College Haarlem
Nova College CIOS